zöldségek

Szántóföldi zöldségtermesztés

A szabadföldi zöldségtermesztés nagyon szerteágazó technológiákat foglal magában. Ide soroljuk a csemege kukoricát, és a hüvelyesek egy részét és a vetőmag előállítást is. Pedig azok termesztési technológiája, gépigénye sokkal inkább kötődik a szántóföldi technológiákhoz, de az öntözés és a mögött lévő feldolgozóipar követelményei miatt ezeknél a növényeknél is szükség van a kontrollált termesztésre.

A zöldségtermesztés megszokotabb kultúrái a hagyma, sárgarépa, burgonya, gyökérzöldség, spárga, paradicsom, paprika már vetéstől/palántálástól megkövetelik az állandó figyelmet a gazdáktól. A magágyelőkészítés, a megfelő talajnedvesség a későbbi gyökérzónában már vetéskor meghatározhatja a kifejlett növény minőségi osztályát. Ez különösönen igaz a hagyma és a répafélék esetében, hiszen a keléstól számított néhány napon belül a gyökérzet eléri a teljes hosszát, és amennyiben egy szárazabb rétegnek ütközik, megáll, vagy elágazik.

Azoknál a kultúráknál, melyek folyamatos tápanyagutánpótlással termeszthetők hatékonyan, ilyenek a sárgarépa, spárga, paprika, paradicsom, szamóca (földieper), görögdinnye, sárgadinnye fontos lehet a talaj vezetőképességének (EC) folyamatos monitorozása. Erre nem csak azért van szükség, hogy mindig legyen a növények számára felvehető tápanyag, hanem hibás tápanyagozás vagy nagy mértékű párologtatás (transpiráció) esetén a sók felhalmozódhatnak a talajban és ez károsíthatja a gyökérzetet.

Az AgroSense rendszert érdemes úgy kialakítani, hogy öntözési körönként vagy kultúránként lehessen mérni a talaj és mikroklíma paramétereit. Egy ilyen elosztott kialakítás lehetővé teszi az öntözés optimalizálását. A legegyszerűbb lineáros megoldás is 1500-1700 Ft/ha költséget jelent kijuttatott mm-ként. Tapasztalataink szerint 10-15% öntözővíz megtakarítást eredményez a monitorozott és megfelelően paraméterezett öntözés.

A levegő hő/páramérés a levélnedvesség adatokkal kiegészítve lehetővé teszi a növényvédelmi előrejelzések készítését például a paradicsom vagy a burgonya esetében.

Termeljen gyönyörű zöldségeket az AgroSense rendszerrel!

    Az AgroSense rendszer szolgáltatásai a hajtatásban:

  • Talajnedvesség
  • Vezetőképesség (EC)
  • Levegő hő és relatív páratartalom
  • Digitális tenzióméter
  • Levélnedvesség
  • Hőösszegek (öszi melegórák, téli hidegórák)
  • Növényvédelmi előrejelzések

Webáruházunk

Elérhetőség

Sys-Control Informatikai Kft.

E-mail: info@agrosense.com

H-8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 3/B

Kövess minket a facebookon!