strawberry

Szamóca termesztés

Klaas Plas

A szamóca

A szamóca (földieper) az egyik legkedveltebb gyümölcs, nem csak íze, de magas vitamin-, ásványi anyag- és flavonoid tartalma is értékessé teszi. A Magyarországon termő szamóca nemzetközi viszonylatban is a kitűnő ízt jelenti, köszönhetően a talajnak, a napfénynek és a szakértelemnek. Azonban a termesztése korántsem egyszerű feladat. Fejlődése, terméshozama, eltarthatósága és íze sok olyan változó paramétertől függ, melyet érdemes és a biztos siker érdekében kell is mérni.

Klaas Plas - szamóca termesztés a szaktanácsadó szemével

logo croppedKlaas Plas , a Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó bemutatja, hogy milyen tényezőkre kell figyelni, melyek azok a paraméterek, amelyeket mérni kell ahhoz, hogy kiváló minőségű és kimagasló hozamú termést érhessünk el a szamóca termesztés során.

  • Mikor kell öntözni? (hogyan csökken a talajnedvesség)
  • Milyen gyakorisággal kell öntözni? (optimális határokon belül maradjon a talajnedvesség)
  • Milyen mennyiséget kell az öntözővízből kijuttatni?
Szamóca talajnedvesség

Talajnedvesség

A talaj - vagy talajmentes művelés esetén a közegnedvesség nagyon fontos tényező, amelyet nehéz jól mérni. Egyre inkább elterjedt a kézi tenziométerek (vízpotenciál mérők) használata, ám megbízhatóságuk a kézi leolvasás miatt nagyban függ a leolvasások pontosságától és gyakoriságától. Az AgroSense rendszer áthidalja a méréssel járó kellemetlenségeket, megkönnyítve a gazdák életét. Folyamatosan méri a talajnedvességet, melynek adatait bárhol elérheti a felhasználó legyen akár otthon, akár úton, hiszen a rendszer webes felülettel rendelkezik, amelyen keresztül könnyedén megtekintheti az épp aktuális értékeket. Így segítő kezet nyújt, hogy időben meg lehessen hozni a szükséges és megfelelő döntéseket

Tápanyagok

Talajmentes teremesztéskor nélkülözhetetlen tudni, de talajos műveléskor is nagyon fontos, hogy a szamóca hogyan veszi fel a tápanyagokat. Az vezetőképesség (EC) mérésével a tápanyag-koncentráció változásást lehet pontosan követni és szükség esetén beavatkozni.

Páratartalom

A növények környezetében a levegő páratartalmának alakulása befolyásolja azok fejlődését, hiszen a párolgás szükséges a növények "vérkeringéséhez". Az optimális páratartalom értéke függ attól, hogy van-e fotoszintézis (nappal/éjszaka) illetve a levegő a hőmérsékletétől is (illetve annak alakulásától - éjszakai lehűlés). A levegő relatív páratartalmának jelentősége van a különböző betegségek kialakulásában is. Magas páratartalom mellett megjelenhet a Botrytis, egy szárazabb időszakot követő párásabb időszak pedig a lisztharmat kockázatát növeli meg.

Hőmérséklet

szamóca hőmérséklet hőösszeg

logo croppedA pillanatnyi optimális hőmérséklet elsősorban attól függ, hogy a növények mennyi energiát kapnak a fotoszintézishez. Azaz naposabb idő esetén magasabb, míg borús idő esetén alacsonyabb hőmérséklet a megfelelő.

Őszi fejlődés

A hőmérsékletből számított hőösszeg a növények különböző fenológiai szakaszaiban fontos információkat jelentenek. Az őszi fejlődési szakaszban az a cél, hogy a szamóca megfelelő mennyiségű virágfürtöt készítsen elő a tavaszi időszakra. Ha túl sok hőenergiához jut a növény, akkor lehetséges, hogy még az őszi időszakban elindul a virágzás, de ezekből termés nem lesz, túl alacsony hőösszeg esetén nem lesz megfelelő a virágzat mennyisége.

Téli hideg óra

A szamócának fajtától függően 1000-1600 óra hideg órára van szüksége. Amennyiben ezt a növények nem kapják meg, akkor a tavaszi fejlődésük el fog maradni az elvárttól.

Klaas Plas az AgroSense rendszerben megbízható segítő társra talált!

logo croppedAz AgroSense rendszer a szükséges paramétereket akár szabadföldi, akár melegházi környezetben folyamatosan és nagy pontossággal méri. A rendszer tovább bővíthető EC (talaj vezetőképessége), levélnedvesség-, illetve a bázisállomáson elhelyezhető meteorológiai szenzorokkal, melyek segítséget adnak a gazdáknak a tápanyagozás, a növényvédelem, a szellőztetés és az energetikai feladatok optimalizálásában is.

Webáruházunk

Elérhetőség

Sys-Control Informatikai Kft.

E-mail: info@agrosense.com

H-8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 3/B

Kövess minket a facebookon!