paprika

Paprika termesztés fóliás hajtatásban

Hajnalka Darázsi

A paprika

A paprikát nem kell bemutatnunk senkinek. Roppanós, lédús, illatos és finom. Számos olyan élettani hatással rendelkezik, amit már kevesen ismernek. C-vitamin tartalma kiemelkedő, e mellett a pirosan fogyasztott termések színanyagai az A vitamin pótlást biztosítják. E vitamin tartalma is jelentős. Fontos egészség megőrző anyagai a rostok, a bioflavonok közül a kvercetin, ami a sárgásfehér paprika színanyaga és az erek védelmében van fontos szerepe. És még nem is említettük a kapszaicint, a csípősséget adó anyagot, ami az emésztőrendszerre hat kedvezően!

Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka - DélKerTÉSZ vezető szaktanácsadó

logo croppedAz intenzív hajtatásban nagy jelentősége van a döntést segítő rendszerek alkalmazásának. A termesztési körülmények folyamatos mérésével a termelő precízen következtethet a növény életében bekövetkező változásokra, ezzel optimalizálva a kijuttatott tápanyagot, öntözővizet, egyben csökkentve a környezeti terhelést és saját kiadásait.

A hagyományos fóliák jellemzői

A fóliás termesztésben a klímaszabályozás sokkal korlátozottabb, mint az üvegházi termesztésben. A kisebb felületeken nem éri meg a drága klímaszabályozó rendszerek alkalmazása, illetve egyszerűbb berendezéseket alkalmaznak különösen a sátorfóliákban. Sok helyen a hőmérséklet szabályozását a szellőzők automatikus vezérlésével kötik össze, míg az öntözés időintervallumban vagy a besugárzás mértékéhez viszonyítottan történik. A talajnélküli termesztésben a visszacsatolást a drén mennyiség napi kézi mérése jelenti. A tápoldat EC értékét kézi mérővel rendszeresen ellenőrzik. A termelő legtöbbször a növénymorfológiából következtet a tápoldatozás, öntözés helyességére.

logo croppedAz AgroSense rendszer használói azokhoz az információkhoz juthatnak hozzá automatizált módon, amiket a high-tech üvegházi berendezéskben is mérnek, így a termesztés optimalizálható nagyobb beruházás nélkül is.

AgroSense Base
  • Mikor kell öntözni? (közegnedvesség csökkenése)
  • Mennyire aktív a fotoszintézis? (beeső energia, hőmérséklet)
  • Milyen kimenő EC-vel kell öntözni? (közeg EC változása)
  • Működnek-e a rendszerek? (fűtés, szellőztetés, öntözés)
Paprika közegnedvesség, napsugárzás, EC

Közegnedvesség

A hidrokultúrás termesztésben a növény számára csak az a víz felvehető, amit a szubsztrátba juttatunk, minimális puffer áll rendelkezésre. Ez egyrészt jó, mert gyorsan lehet reagálni a környezet változására (beeső fényenergia, hőmérséklet), másrészt azonban pontos információkat igényel. A közegnedvesség folyamatos mérése lehetővé teszi, hogy a túlöntözést, és így a drén képzést csökkentsük. Ezzel nem csak kevesebb lesz a költség, de a gyökérzet számára optimális víztartalom is jobban beállítható, tartható.

Tápanyagtartalom (EC)

A közegben elhelyezett szenzor közvetlenül csak a közeg átlagos EC értékét képes mérni, ami azt jelenti, hogy a bejutó tápoldat EC-je a közeg szerkezete, anyaga miatt módosul. Ebből következik, hogy a mérés annál pontosabb, minél nedvesebb a közeg. A termelő számára a gyökereknél felvehető tápoldat EC értéke hordozza a legértékesebb információt, így a szenzorok által mért értékeket minden közeg típusra kalibrált értékkel kell kiszámolni, korrekciós értékkel módosított adatként jelenik meg, ami megközelíti a növény számára adott EC értéket. A pontos mérés feltétele, hogy a közeg vízszintesen álljon és a hajtató házban jellemző átlagos körülmények között.

AgroSense Node

Szenzorok a DélKerTÉSZ termelőinél

A DélKerTÉSZ 2016-ban kísérleti céllal kiépítette a szentlászlói fóliatelepen az AgroSense mérőhálózatot, mely 1db bázisállomásból és három termelőnél elhelyezett alállomásból és a hozzájuk csatlakozó kombinált (közegnedvesség, -hőmérséklet és EC) szenzorokból állt. Mindhárom termelő 7,5-es, termálvízzel fűtött fólia sátorban fehér paprikát hajtatott január végi kiültetéssel. Ketten kókuszrost közegen termeltek, a harmadik esetben kőzetgyapotos (Grodan) közegen folyt a termelés.

Közegnedvesség szenzor

Termelők véleménye

A tesztelésben részt vett termelők egyöntetű véleménye volt, hogy a szenzorok alkalmazása hasznos. A fóliában jól nyomon követi a hőmérséklet változást, a besugárzási adatok tájékoztatnak és segítenek az öntözés tervezésében. Az EC és közegnedvesség értékei, napi és heti tendenciája jó visszacsatolást jelent a tápoldatozás értékelésében. A web felület nagyon jó, folyamatosan nyomon lehet követni az értékeket, vissza lehet nézni egyes időszakok adatait, későbbi elemzéseket is lehetővé tesz. A termesztés biztonságosabbá válik, bátrabban lehet korrigálni a kijuttatott tápanyag és öntözővíz mennyiséget. Különösen nagy előrelépést jelentett a vízkapacitás folyamatos megfigyelésének lehetősége a nyári időszakban. Esteleges műszaki hiba miatt kimaradó öntözés szinte azonnal kontrollálható.

A DélKerTÉSZ termelői az AgroSense rendszer segítségével hatékonyabban állítják elő az ízletes paprikát!!

logo cropped A 2016-os tapasztalatok és a termelői érdeklődés alapján a DélKerTÉSZ további műszerek kihelyezését tervezi. A bázisállomás hatósugarát két további átjátszó állomás telepítésével bővíti, az érdeklődő termelők számára adatgyűjtőket (Node) és szenzorokat telepít.

AS-SCALE

Webáruházunk

Elérhetőség

Sys-Control Informatikai Kft.

E-mail: info@agrosense.com

H-8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 3/B

Kövess minket a facebookon!