ültetvények

Ültetvények

Egy mai modern ültetvény, szapórítóanyaggal, öntöző- és támrendszerrel, jéghálóval hektáronként akár 13 millió forintba is kerülhet. Egy ilyen mértékű beruházást bizony nem könnyű kitermeleni. Minimalizálni kell az üzemeltetési költségeket és a kockázatokat.

Öntözés

Költség pedig van bőven; 1mm kijuttatot öntözővíz hektáronként 1500 Ft felett van és akkor még nem kalkuláltunk a kijutatott tápanyag költségével. A mai nehezen kiszámítható klimatikus körülmények között évente akár 80mm-t is kell pótólni, de vajon megfelelő mennyiség kerül ki?

Növényvédelem

A permetezés költsége hektáronként és alkalmanként 20-30.000 Ft is lehet. A kockázatok pedig évről-évre növekednek a beavatkozások száma elérheti a 20-at egy évben. De vajon szükségvan a permetezésre? Ott és akkor?

Fagyveszély

A fagyveszély egy adott termőterületen is igen eltérő lehet a terület kölönböző pontjain, amit csak elosztott hőmérséklet és páratartalom mérésekkel lehet biztonságosan monitorozni.
Az alábbi ábrán látszik, hogy a Bázis és tőle kb. 80 méterre és a domboldalon 2 méterrel mélyebben, az állomány alsó virágainál elhelyezett Node mennyivel hamarabb mér fagypont körüli hőmérsékletet.

fagyvedelem

AgroSense

Az AgroSense rendszer 10 perces felbontásban méri és rögzíti környezeti jellemzőket. A Base meteorológiai állomáson a teljes termőterületre jellemző adatokat, szél, csapadék, besugárzás (PAR és PYR), míg a növények közvetlen közelében a Node-okkal lehet mérni a talaj nedvességét, vezetőképességét, a léghőmérsékletet és páratartalmat, levélnedvesség és még sokféle paramétert.

A gyökérzónában elhelyett talajnedvesség szenzorokból származó adatokkal látni lehet, hogy van-e talajban olyan víz amely a növények számára felvehető, illetve az öntözés hogyan jut el a mélyebb talajrétegekbe. A gyökérzóna alá felesleges vizet juttani, mert ez egyrészt az öntözés berendezésinek üzemeltetési költségeivel jár, másrészt kimossa a tápanyagokat abból a rétegből, ahol a növények fel tudják venni.

A feromonos távcsapdák elsősorban a károsító molyok monitorozásában használhatók. Az almamoly éves átlagos 8 rajzásából 2 esetben nincs szükség védekezésre, mert a peték lárvává fejlődéséhez nincsenek meg a hőmérsékleti feltételek. A növényvédelmi előrejelzések, mint például az almavarasodás és tűzelhalás a mért értékek alapján modellekkel számolhatók. Így a kártevők és a kórokozók elleni védekezések pontosobban ütemezhetők, a felesleges beavatkozások elhagyhatók, azaz a permetezések száma 2-3 csökkenthető. Hektáronként évente 60.000Ft-ot megtakarítást jelenthet, ez egy 15ha-os ültetvénnyel kalkuláva 900.000 Ft.

Az AgroSense nélkülözhetetlen a hatékony integrált növénytermesztéshez!

  Az AgroSense rendszer szolgáltatásai az ültetvényekben:

 • Talajnedvesség
 • Vezetőképesség (EC)
 • Levegő hő és relatív páratartalom
 • Levélnedvesség
 • Beeső napsugárzás
 • Beeső napsugárzásösszeg kalkuláció
 • Hőösszegek
 • Távcsapda
 • Fagyjelzés
 • Növényvédelmi előrejelzések

AgroSense csomagok az ültetvényekhez

Node
Típus Szenzorok Ár (Nettó)
AS-Base léghőmérséklet, páratartalom, légnyomás 380 000 Ft
AS-Base + Csapadék léghőmérséklet, páratartalom, légnyomás, csapadékmérés 416 000 Ft
AS-Base + Csapadék + Szél léghőmérséklet, páratartalom, légnyomás, csapadékmérés, szélsebesség, szélirány 468 000 Ft
AS-Base + Csapadék + Szél + Besugárzás léghőmérséklet, páratartalom, légnyomás, csapadékmérés, szélsebesség, szélirány, napsugárzás 541 000 Ft
Node (fagyvédelem) léghőmérséklet, páratartalom 98 000 Ft
Node (öntözés, növényvédelem) léghőmérséklet, páratartalom, talajnedvesség (2 mélység), levélnedvesség 206 000 Ft
Node (tápanyagkijuttatás öntözéssel) léghőmérséklet, páratartalom, talajnedvesség (2 mélység), talajhőmérséklet, EC, levélnedvesség 247 000 Ft

Webáruházunk

Elérhetőség

Sys-Control Informatikai Kft.

E-mail: info@agrosense.com

H-8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 3/B

Kövess minket a facebookon!